Blog

Je bedrijf beschermen tegen cybercrime?

Lipa-ICT-bedrijven-IT-miranda

Je bedrijf beschermen tegen cybercrime?

Enkele tips:

Bedrijven worden steeds afhankelijker van netwerken, systemen en internet. Digitale veiligheid is daarom belangrijker dan ooit. Enkele vrij eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen al veel onheil voorkomen. Een cybercrimineel is op zoek naar uw financiële- en persoonlijke gegevens. Hij ‘breekt in’ vanuit zijn luie stoel en daar blijft hij graag zitten, dus hoe moeilijker u het hem maakt hoe sneller hij weer zal vertrekken. We geven u graag enkele tips mee die u zelf kan toepassen voor een feilloze ICT-omgeving.

Lipa-ICT-bedrijven-IT-miranda

Awareness training

Uw medewerkers zijn de beste verdedigingslinie tegen cyberaanvallen. Door awareness trainingen leren uw medewerkers eventuele problemen sneller herkennen en rapporteren.

Wachtwoordenkluis en 2FA

De digitale kluis is een versleutelde database waar je per website je gebruikersnaam en wachtwoord in opslaat. Met de moedersleutel, het enige wachtwoord wat je echt moet onthouden, kan je de kluis openen. Wie extra zeker wilt zijn, beschermd zijn moedersleutel best ook met tweestapsverificatie. Stel dat de database en de moedersleutel gestolen worden, dan is er nog altijd die extra stap nodig om toegang te krijgen.

Updates

Niemand vindt het fijn om op een ongelegen moment gestoord te worden met alweer een melding dat er nieuwe updates zijn. Maar een update is er met een reden. Soms is gaat het over nieuwe features die beschikbaar zijn, maar meestal gaat het om een (noodzakelijke) verbetering voor uw veiligheid. Laat daarom uw updates ’s nachts altijd automatisch installeren.

Adminrechten

Beperkt u de rechten van uw medewerkers, dan beperkt u ook de mogelijkheid van een eventuele hacking. Bovendien is het belangrijk om de toegangsrechten te wijzigen van collega’s die het bedrijf verlaten, die intern een nieuwe functie bekleden of die een langere periode afwezig zijn.

Online backups

Elk modern bedrijf bezit een schat aan digitale data. Het zou erg vervelend zijn om die gegevens kwijt te spelen, toch? Zorg daarom voor een feilloos back-up systeem. Met een lokale back-up kan u enkel aan uw back-ups vanop kantoor. In geval van een brand of diefstal is de kans ook nog eens groot dat u het origineel én de kopie kwijtraakt. Maak een overstap naar de cloud voor geautomatiseerde, online back-ups en voorkom dataverlies.

Virusscanner en firewall

Virusscanners en firewalls vechten alletwee tegen malware en virussen, maar dit doen ze elk op een andere manier. Een virusscanner scant alle bestanden op je computer en verwijdert virussen en andere malware. Een firewall scant de inkomende internetdata op virussen en malware en zorgt ervoor dat deze geen toegang meer tot je computer krijgen. Je hebt dus beide bodyguards nodig voor een optimale bescherming.
Heeft u het zelf te druk om deze tips toe te passen? Vraag een gratis, vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs en we bekijken samen hoe we een veilige ICT-omgeving kunnen creëren.