Blog

Vrouwen in IT

Vrouwen in IT

Wist je dat... vrouwen minder dan 20% vertegenwoordigen in IT teams.

Onlangs las ik dat 17,2% van de werknemers in onze IT sector vrouwen zijn. Dit volgens een studie uitgevoerd door Robert Half.
Op Europees vlak is het al niet veel beter, 17,9%. Dit wil zeggen dat minder dan 1 op 5 vrouwen in de IT werkzaam zijn.

Als vrouwelijke zaakvoerder van een IT-bedrijf en onder voorzitter van de KRC Ladies ging bij het lezen van deze titel toch een (alarm) belletje rinkelen.
Waarom is dit zo?

Opleiding

Mag ik zeggen dat het al begint bij de opleiding en de keuze voor onze technologische sector. Waar loopt het fout?
Waarom kiezen meisjes niet voor IT?
– Is het een gebrek aan rolmodellen?
Zijn er geen of niet genoeg vrouwen succesvol met hun IT-carrières? Beïnvloedt dit het zelfvertrouwen en staat dit aan de basis om (niet) te kiezen voor een opleiding in deze richting.
– Heeft het te maken met sociale verwachtingen?
Is er nog steeds een traditionele genderrol die van invloed is op de interesses en carrière keuzes van meisjes en vrouwen. Het idee dat IT-gerelateerde vakken en banen vooral voor mannen zijn, kan ervoor zorgen dat meisjes minder geneigd zijn om zich in deze richting te ontwikkelen.
– Of is het gebrek aan informatie en exposure?
Hebben de meisjes minder toegang tot informatie over IT-opleidingen en carrièremogelijkheden. Is het hier ‘onbekend is onbemind’?

Stereotypen en vooroordelen

Het is ook van cruciaal belang om de stereotypen en vooroordelen die nog steeds bestaan over vrouwen in de IT aan te pakken.
Je hebt misschien ooit ‘The IT Crowd’ op TV gezien? Een IT team aangestuurd door een jonge dame die nauwelijks iets van IT kent. Hier moeten we van af, toch?
Om gelijkwaardige kansen te krijgen en daarna een succesvolle job te hebben moeten we onze denkwijze herzien.

Toekomstperspectief

Vrouwen spelen nochtans een steeds grotere rol in STEM gerelateerde vakgebieden.
De mannen domineren nog steeds de IT-sector,  een verschuiving is gelukkig gaande.
Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, zien we positieve ontwikkelingen in het aantrekken en behouden van vrouwen in de IT-sector. Welkom aan de vrouwen die kiezen voor een carrière in de IT. Het is van groot belang dat vrouwen in de IT worden ondersteund en aangemoedigd.
Voor de vrouwen die kiezen voor onze richting, You’ve Got This!

Een goede mix

Vrouwen in de IT brengen diverse perspectieven en unieke vaardigheden naar de tafel. Buiten de technische bekwaamheid hebben ze ook nog andere belangrijke skills.
Creativiteit, probleemoplossend vermogen en een andere manier van denken die waardevol is voor innovatie. Ideaal voor een inclusieve omgeving.

En bij Lipa ICT?

Bij ons ligt het percentage al hoger. Wie ons kent weet dat we graag kansen geven. Geslacht of afkomst spelen geen rol, beschikken over het Lipa DNA daarentegen..
Op onze support desk doet sinds kort een vrouwelijke collega haar stage. We kunnen nu al zeggen dat Sasha een fijne, solide uitbreiding van het Lipa team is. Je gaat haar nog tegenkomen 🙂

 

 

 

 

Heeft u het zelf te druk om deze tips toe te passen? Vraag een gratis, vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs en we bekijken samen hoe we een veilige ICT-omgeving kunnen creëren.

Menu