Blog

Ikdrinkgraagchampagne!

Ikdrinkgraagchampagne!

en ikeetgraagaardbeien

Zij die me goed kennen weten dat ik graag bubbels drink en het liefst van al champagne. Tja, een dure smaak 😊

Nu heeft deze blog eigenlijk niets te maken met de titel. Of toch weer wel.
Dus voor jullie willen wegklikken wil ik toch jouw aandacht even vragen.
Ik ga weliswaar mijn privé niet te grabbel gooien, échter, deze blog wil die van jou net zozeer beschermen.

 

Bovenstaande zin zou perfect gebruikt kunnen worden als paswoord of beter gezegd paszin.

Laat me even verduidelijken en beginnen met enkele fait-divers

 • Een gewoon persoon heeft zo’n 70 tot 100 paswoorden. Dit is ongeveer het aantal woorden uit een liedjes tekst.
 • Facebook beweert dat dagelijks 600000 paswoorden gehacked worden (data 2021)
 • 65% van de mensen gebruiken hetzelfde paswoord op verschillende plaatsen.
 • Als je denkt dat er een persoon aan de andere kant van de wereld jou persoonlijk viseert en manueel probeert om jouw paswoorden te hacken, ben je mis. Er is géén whizzkid aan de andere kant van de internetlijn, die voorovergebogen in een sweater met kap in een donker kamertje zit.
 • Hedde gij e wachtwoord?

En zo komen we eigenlijk tot de essentie. Je begrijpt wel dat paswoorden voor criminelen veel kunnen opbrengen. Hoe gaan ze nu te werk?

 1. Rainbow table, Credential Stuffing, Password Spraying, Keylogger aanval zijn niet zo bekend bij het grote publiek maar mogelijke manieren om paswoorden te bekomen. Om de blog leesbaar en interessant te houden ga ik deze mogelijkheden niet uit de doeken doen. Je mag ons altijd contacteren.
 2. Phising is ook een meer bekende manier om paswoorden te achterhalen. Phishing-aanvallen zijn valse berichten die afkomstig lijken te zijn van een betrouwbare bron, maar die alle soorten gegevensbronnen in gevaar kunnen brengen. Aanvallen kunnen de toegang tot uw online accounts en persoonlijke gegevens vergemakkelijken, toestemming verkrijgen om aangesloten systemen te wijzigen en in gevaar te brengen, zoals betaalautomaten en orderverwerkingssystemen, en in sommige gevallen hele computernetwerken kapen totdat er losgeld is betaald.
  Er zijn meerdere phising varianten.
 3. Woordenboekaanval is een poging om wachtwoorden te raden met behulp van bekende woorden of woordgroepen, in de Engelse taal. Er zijn iets meer dan een miljoen woorden in de Engelse taal, terwijl er 308.915.776 mogelijke combinaties van 6 letters zijn.
 4. Brute force is één van de meest voorkomende aanvalsmethodes en het makkelijkst voor hackers om uit te voeren. Wat is een brute force-aanval? Een brute force-aanval gebruikt trial-and-error om inloggegevens, coderingssleutels te raden of een verborgen webpagina te vinden. Hackers werken door alle mogelijke combinaties in de hoop correct te raden.

Over hackers en bots.

Hackers vinden maar al te gemakkelijk hun weg naar eenvoudig gekozen paswoorden of naar platformen die de security niet zo nauw nemen en paswoorden van hun gebruikers lekken.
In de meeste gevallen worden bots ingezet om het internet af te schuimen. Bot is eigenlijk de afkorting van robot en is een programma dat zelfstandig werk kan uitvoeren.
Geautomatiseerd werk dus. Ondanks dat een bot kan heel onschuldig kan zijn, zoals zoekmachines bots gebruiken om van alle info in kaart te brengen, is er ook een keerzijde. Een bot wordt ook ingezet om kwaadaardige en criminele handelingen te kunnen uitvoeren op computers. Zo kan een bot dus paswoorden achterhalen. Op korte tijd en minder korte tijd.

Heb ik jouw aandacht?

Hier kan je checken of jouw mail of GSM nummer gelekt is.
Hier kan je testen of jouw paswoord gemakkelijke te kraken is, hoe snel is jouw paswoord te achterhalen?

Het mijne is alvast in geen duizend jaar te achterhalen … OEPS, nu zal ik maar opzoek gaan naar een nieuw paswoord zeker?

Tips voor een goed paswoord:

 • Gebruik een wachtwoord van minimaal 8 tekens.
 • Maak gebruik van letters, cijfers en symbolen.
 • Kies voor een wachtwoordzin.
 • Geen voor de hand liggende informatie gebruiken
 • Voorzie meerdere wachtwoorden voor meerdere websites.
 • Verander regelmatig je wachtwoord.

 

Heeft u het zelf te druk om deze tips toe te passen? Vraag een gratis, vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs en we bekijken samen hoe we een veilige ICT-omgeving kunnen creëren.

Menu