Blog

Chiptekort hier, chiptekort daar

Chiptekort hier, chiptekort daar

Welk tekort?

Je hebt het waarschijnlijk ook al aan de lijve gemerkt. Je bestelt wat en het kan niet meteen geleverd worden. Een laptop, printer, switches, horloges, koelkasten, iOT goederen. Zelfs auto’s want ook deze hebben tientallen computerchips aan boord.

Het is een wereldzaak. 

Net zoals de pandemie. Ligt hier de oorzaak? Of is het eerder een samenloop van omstandigheden. Pandemie, handelsoorlog, slechte weersomstandigheden zoals droogte en stormen, branden… Of is het eerder een slechte forecast, misschien is het zelfs de bedoeling om kunstmatige prijsstijgingen door te voeren?

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat er plotsklaps veel meer thuiswerkers waren met als gevolg een boom in de verkoop van laptops en smartphones.
Omdat iedereen zowat gekluisterd was ging de verkoop van spelcomputers/consoles omhoog.
Er werd in januari 2021 een recordomzet, wat betreft de chipverkoop,  gedraaid van 34 miljard euro, meer dan 13,2 procent in januari 2020.
Dit in tegenstelling tot de verwachtte knip op de buidel. Men voorspelde dat er in de Coronacrisis geen uitgaven zouden gedaan worden. Waren ze hier toch even mis!

Gartner voorspelt alleszins moeizame leveringen tot een stuk in 2022. De Intel topman, Pat Gelsinger, liet eerder dit jaar zelfs vallen dat hij een ontregelde markt ziet tot in 2023. Dan zou vraag en aanbod weer in goede verhouding moeten komen.

Was er dan geen voorraad?

De leveranciers werken met zo weinig mogelijk stock om de kost zo laag mogelijk te houden. Momenteel wordt er wel alles aan gedaan om dit weer recht te zetten.

Wat dan met de productie van de chips, kan men niet snel bij produceren?

Fabrieken die halfgeleiders produceren, hebben maar een beperkte capaciteit. Om de capaciteit te verhogen moeten nieuwe fabrieken gebouwd worden hetgeen tijd en geld kost.

De halfgeleiderindustrie is bovendien getroffen door een samenloop aan problemen. TSMC (Taiwan) is een grote producent die veel van onze computerchips levert, heeft een meervoudige tegenslag gehad. Buiten de pandemie was/is er ook de handelsoorlog tussen de VS en China.
En dan is er nog het weer. Om chips te maken is er véél water nodig en laat Taiwan te kampen hebben met droogte.
Hier nog eens bovenop komt er nog een brand in een Japanse chipfabriek en een koudegolf legde de fabrieken  in Texas plat.

Roeien met de riemen die we hebben.

Wetende dat er nog een tijdelijk tekort zal zijn willen we met u graag meedenken en samen oplossingen zoeken om het personeel (als er dat al is want ook hier zijn grote tekorten) aan het werk te houden. We houden de boel graag draaiende, je weet wel ICT, zonder gedoe.

 

Heeft u het zelf te druk om deze tips toe te passen? Vraag een gratis, vrijblijvend gesprek aan met één van onze adviseurs en we bekijken samen hoe we een veilige ICT-omgeving kunnen creëren.

Menu